ЮМЕЙХО НЕ БОЛИ. ТЕХНИКИТЕ В ЯПОНСКАТА МАНУАЛНА ТЕРАПИЯ ЮМЕЙХО ЛЕКУВАТ

чакръкчийство

Нашият източен терапевт  Мастър Росен Михайлов говори за уникалната мануална терапия Юмейхо, развенчавайки някой митове и неправилни твърдения в тази изключително интересна статия.

Като професионалист терапевт с опит и юмейхо-терапевт, ще отговоря на няколко важни въпроса, които реално са наблюденията ми върху състоянията на клиенти и пациенти, които се възстановяват и поддържат своето здраве с терапията ЮМЕЙХО. Със сигурност ще развенчая и няколко важни мита относно изпълнението и въздействието на изключително лечебната и възстановителна източна- японска мануална терапия.

Какво представлява Юмейхо?

ЮМЕЙХО е автентичен японски метод и е представител на древните и същевременно алтернативни лечебни методи за възстановяване на жизнените сили на тялото. ЮМЕЙХО е мануална терапия а не както често се нарича „масаж“. Техниките и движенията в тази терапия са с хилядолетна история на около 6000г. с произход от северен Китай и Тибет. Методът е използван основно от монаси и лами в манастирите за възстановяване и лечение. В тази терапия не се използват масла и пациентът е облечен. Това неимоверно е удобство за по-притеснителните хора за да се чувстват комфортно. Цялото тяло се загрява, омекотява, балансира и деблокира от напрежения, които най-често са причина за костно-ставни проблеми или болести на опорно –двигателният апарат на човека. След терапията човек се чувства олекотен, много гъвкав, едновременно тонизиран и щастлив. Древната философия и разбиране в Юмейхо се базират на „центъра на тежестта на тялото“, който се намира в ломбалният дял (кръста) и гласи: “ За да е здрав, хармонизиран и балансиран човек, то гръбначният стълб трябва да е изправен и да лежи в една добре изправена хоризонтална равнина, която в случаят е тазът. Именно там където се свързват гръбначният стълб с таза, това е центъра на тежестта на тялото. Поради ред причини тазът на човек се изкривява и последствията са изкривявания на цялото тяло, които пък довеждат до много болести и вредни състояния за човека, на които конвенционалната медицина не може да помогне“. Доказани са над 200 болестни състояния , на които Юмейхо въздейства много добре и лекува, като едни от най-важните са: дископатии, дискови хернии, шипове, гръбначни и тазови изкривявания, костно-ставната симетрия, коксартроза, гонартроза, плексити, радикулити, лумбалгии, ишиасни болки, главоболие, мигрена, безсъние, полова слабост и безплодие, сърдечна и страхова невроза, паник атаки, мускулен дисбаланс, емоционален дисбаланс, повишаване на имунитета, намаляване на наднорменото тегло, много добър възстановителен ефект по време на бременност и възстановяване след раждане и като цяло, психическа адаптация при деца в ранна възраст и подрастващи, успокоява нервната система и много други.

Боли ли Юмейхо и вредно ли е?

В Юмейхо се използват мануални техники като: загряване, разтриване, наместване, разтягане и изпукване, но се прави много внимателно и без болка. Юмейхо не боли и не е вредно, когато се изпълнява от опитен терапевт и с правилни анатомични, физиологични и патологични познания и също така източни разбирания за терапията като цяло за това, че всяко тяло е индивидуално. Подхожда се внимателно и според състоянието и нуждите на човека. Често чувам, как медицински лица споделят, че терапията е вредна и по този начин наплашват пациентите си. Много жалко, защото подобни изказвания са лишени  от логика, знания и от медицински доказателства и факти. Смело мога да кажа, че голяма част от дългогодишните ми пациенти са интелигентни хора с опит, професионални спортисти с достатъчни медицински познания както и медицински лица, които споделят мнения относно терапията. Това е видимо и лесно и може да се провери в интернет мрежата, когато човек потърси отзивите на другите за терапевта в Холистичен център „Мастър Росен“ и за Юмейхо.

– Изпукванията вредни ли са за здравето на човек?

На първо място ще уточня какво представляват изпукванията, които от своя страна плашат , стряскат или притесняват много, а реалността е съвсем различна. Изпукванията в човешкото тяло най-вече се получават при раздвижване на ставите или сухожилията съпроводени от определен натиск. В естествени условия при движения на тялото, често се свързват с „остаряването“ или амортизацията на тялото, но не е така. На психологическа основа мозъкът свързва изпукванията със счупване и именно това плаши. Изобщо не се притеснявайте или пък да се страхувате. По-скоро би трябвало изпукванията да се приемат като раздвижване или „смазване“ на ставите. Истината е, че изпукването премахва в повечето случаи напрежението в самите стави и подпомага естествените процеси на възпроизвеждане на синовиална течност, чиято роля е именно да смазва хрущялните повърхности в ставите и да не се получава прекомерно триене, което е основната причина за износването на ставите и заболявания от които много хора страдат. Със своите техники , ЮМЕЙХО освобождава напрежението в ставите и ги намества в правилните им равнини за да се движат леко, изправя тялото и то се освобождава от напрежение, а ефектът е изключително лечебен. Не съществуват фактологически медицински данни, че изпукването уврежда състоянията на тъкани, стави, лигаменти и т.н., но би трябвало да се изпълнява правилно, внимателно и анатомически съобразено.


Коя е разликата между чакръкчийството, остеопатията или хиропрактика и юмейхо?


ЮМЕЙХО често се нарича или определя за по-бърза и лесна представа сред хората като: “Японско чакръкчийство или пък чакръкчийство“, но разликите са значителни и в тях се крие ефективността на терапията. Моето мнение на професионалист е, че ЮМЕЙХО е единствената терапия в света, която подхожда цялостно и въздейства изключително възстановяващо и лечебно на тялото, без да го наранява. Разликата с останалите „подобни“ методики е, че при ЮМЕЙХО се следват няколко много важни правилно обяснени и от медицинска гледна точка стъпки като: ЗАГРЯВАНЕ, РАЗТЯГАНЕ и накрая НАМЕСТВАНЕ а не само НАМЕСТВАНЕ, както при другите, което не е вече здравословно, защото се прави в незагряло и недостатъчно кръвоснабдено състояние на тъканите, което може да бъде опасно.

Колко често може да се прави?

ЮМЕЙХО се прави в две основни направления: като превенция-възстановяване и лечебно–терапевтично направление.
За възстановяване трябва да се има предвид колко тялото се натоварва с работата, начин на живот, стойката на тялото в ежедневието, позицията по време на сън, възраст и т.н. , но най-често при хора на възраст от 30-50 год, 1 път на седмица е оптимален вариант. Не е препоръчително само да се прави всеки ден, защото ЮМЕЙХО поставя в състояние тялото то само да се възстановява след терапия и му е нужно време за това.
За терапевтичната или лечебна част на ЮМЕЙХО се изготвят програми най-вече от 8,10,12 или 15 терапии в зависимост от болки, нужди, състояние и специфика, като съответно времето между всяка терапия се определя от индивидуалните нужди на тялото, но най–вече през 2,3,4 дни. Понякога при напреднали състояния на изкривявания на гръбначният стълб или в областта на таза, се налагат и няколко последователни програми.

Кога юмейхо помага и кога не?


Като цяло ЮМЕЙХО помага винаги, защото въздейства цялостно на всички кости, стави, мускули, тъкани, нерви и помага на правилните функции на всички органи в тялото и следователно бързо премахва напрежението и стреса. Терапията е известна и с лечебните си бързи резултати и най-вече за изкривявания на тялото и проблеми в гръбначният стълб и таза. Особено ефикасно е ЮМЕЙХО при протрузии, дискови хернии и ошипявания, лордоза, кифоза, сколиоза както и проблеми на тазобедрени стави, колянни стави, раменни стави и като цяло изправяне на гръбначния стълб. Юмейхо единствено и само не може да възстановява и лекува , когато вече напредналостта на стадия на болестта е за оперативна намеса. Но разбира се , когато навреме се вземат мерки, ЮМЕЙХО е една прекрасна терапия за превенция и здраве.

Съвет от мен. Много важно е, когато усетите напрежение или болка някъде по тялото и най-вече в областта на кръста, да предприемете мерки. Тези болки или напрежения са особено важни знаци за вашето здраве. Ако ви заболи някъде или травмирате, да не си казвате:“Е, то ще ми мине, както друг път“, защото именно това са важните моменти, на които да обърнете внимание и да не чакате нещата да се влошат дотолкова, че да бъде трудно да ви се помогне. Не забравяйте, че „превенцията е най-правилната медицина“.

Сподели ни: