ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА КОЖАТА

Кожата на всеки човек е най-големият  и най-важният орган. Тя е балансираща връзка между тялото и функциониране на неговите системи и органи , които се влияят от  заобикалящата го външна среда. Също така представлява и защитна граница от външните климатични условия. Ние чувстваме, докосваме, комуникираме, масажираме, лекуваме, дишаме, привличаме, изглеждаме и изобщо съществуваме благодарение на кожата ни.

Знаете ли че:

– Най-чувствителната кожа по тялото на човека се намира върху езика.

– Кожата е най-големият човешки орган, нейната площ е приблизително  2 квадратни метра.

–  На различните части на тялото, кожата  е с различна дебелина. На клепачите е най-тънка -0,05 мм, докато на стъпалата и дланите – 1,5 мм.

– Някои хора не успяват  да развият  пръстови отпечатъци.  Причината е – редки генетични дефекти. Ембрионите  например, нямат пръстови отпечатъци до третия месец на развитие.

–  Около 72% от прахта и замърсяване  във вашия дом се дължи на отделените от тялото  мъртви кожни клетки, които са основната храна на акарите, които представляват “паякообразно животно” и практически живеят  във всички дюшеци, матраци, килими и спално бельо.

–  Кожата на всеки човек изхвърля стари  клетки на всеки 24 часа, за да се подновява на около всеки 28 дни. За съжаление, с процесите на стареене в тялото, се забавя с напредване на възрастта.

– Кожата е съставена от три слоя. Това са епидермис, дерма и  хиподерма. Хиподермата е последният слой, който се състои от колаген и мазнини. Дермата е средният слой и е отговорен за 90% от нейната дебелина, а епидермисът е външният слой.

– Всяка минута ние произвеждаме голямо количество кожни клетки, между 30 000 и 40 000.

–  Кожата съставлява почти 17% от общото ни тегло.

– Благодарение на кожата тялото успява да уравновесява и  поддържа  температура. Когато ни е горещо кръвоносните съдове се разширяват, така че топлината може лесно да се освободи през кожата. В моментите, в които усещаме студ, кръвоносните съдове в кожата се събират.

– След раждане, в следващите  6 месеца бебешката кожа постоянно променя своя цвят.

Сподели ни: