Царят на масажите – Аюрведа йога масаж

Съдържание:

От къде идва Аюрведа йога масаж?

Какво представлява?

Повече за аюрведа, йога и масажа.

Принципи и философия.

Какво лекува и възстановява?

Как се извършва масажа от Мастер Росен Михайлов ?

Как се чувстваш след Аюрведа йога масаж?

Съвети от терапевта.

Противопоказания.

От къде идва Аюрведа йога масаж?

    „Има много и различни масажи на света, но един е царят на масажите – Аюрведа йога масаж.  Преживяването му е блаженство“

 Master Косум Модак

        Днес всички интелигентни, осъзнати и здравомислещи хора се интересуват от себе си и своето здраве. Като част от природата, ние разбираме, че природосъобразните методи са най-правилната превенция, която ни възстановява и поддържа здрави, без да  ни уврежда. Поради тази причина древните лечители от изтока са създали преди хиляди години,  в синхрон с природата,  масажните терапии. Един прекрасен и   автентичен техен представител е Аюрведа йога масаж – аюрведично лечебно изкуство, което е дълбоко релаксиращо, възстановяващо, хармонизиращо и вдъхновяващо.

Познавайки много добре  аюрведа, йога и масажът, създателката на Аюрведа Йога масаж – Master Косум Модак, го превръща в концентриран еликсир като използва най-доброто  от всички тях, за да сътвори „Царят на масажите“ в  Пуна –Индия.

     Още на 25 години  тя самата е имала множество болести, проблеми  и усложнения. В търсене на правилният  природосъобразен път за самолечение тя е  започнала  да се занимава с йога и става ученик на Айенгар. По това време също си е правила и  множество автентични и традиционни аюрведични масажи и е изучавала Аюрведа. На 42 год. тя събира знанията от йога и аюрведичните масажи, умело ги съчетава и създава „АЮРВЕДА Йога масаж“, който е признат от всички водещи аюрведични лекари като един от най-мощните и силно въздействащи лечебни масажи и практики. Практикува и лекува с този масаж множество състояния и болести на хора от цял свят. След 60 годишната  си възраст започва  и да обучава свои ученици до 2015г. Един от нейните най-добри ученици,  усвоил до съвършенство изкуството от нейните ръце е Master Therapist Росен Михайлов.

Какво представлява Аюрведа Йога масаж?

Наричан с  най-различни имена – аюрведичен масаж, йога масаж, индийски масаж, масаж с разтягания, аюрведична терапия – този древен ритуал, представлява есенция от знания и древни похвати.  Той е комбинация и резултат от трите най-силно въздействащи древни направления от Индия:

 • аюрведа
 • йога
 • масаж

 Съчетанието  от плавни масажни техники и  силно въздействащите разтягания, базирани на Айенгар йога, лекува дълбоките причини за дисбаланса и напрежението в едно тяло. Последователните загрявания и разтягания в масажа  са безопасни и безболезнени. Сила, координация, гъвкавост и повишено чувство за благополучие са само някои от ползите на този масаж. Той е  ефективно средство за облекчаване на болки в гърба, хронични проблеми в тялото и мощен детокс. Извършва се на специална удобна  постелка на земята, използват се специална аюрведична билка и сусамово масло , които стимулират  кръвообращението и подпомагат освобождаването на токсини. Аюрведа йога масаж  влияе на всички системи – мускули, кости и стави, с което пренарежда  тялото (и фините тела в него), психиката и емоциите. 

Повече за аюрведа, йога и масажа

„Дълъг живот, перфектно здраве, екстатично блаженство“

 ОШО

–           Аюрведа

Преведено от санскрит, означава „Знание и грижи за живота“ и е една от първите природосъобразни оздравителни системи на света. Според нея при всички хора преобладават три основни типа енергии при или така наречените доши – вата, пита и кафа. Основната философия на аюрведа е отношението към всеки човек да бъде индивидуално и природосъобразно. Здравето на човек се състои в  правилната храна според неговият тип, правилните грижи за възстановяване  чрез масажи, терапии и билки .

Има различни видове аюрведични масажи за различните доши  като : Абянга, Падабянга, Широ Абянга, Мукха Абянга, Широдара и Басти, които представляват  повече основно  олеации.

–           Йога

Представлява древна система от физически и умствени упражнения, като Основната философия на Йога е:

–  Ако начинът ни на живот не осигурява достатъчно правилни и възстановителни движения на мускулите и ставите, с времето се появяват болести и дискомфорт.

– С йога се учим как  да използваме максимално дробовете си и да управляваме дишането. Правилното дишане трябва да е дълбоко, бавно и ритмично. Това подобрява жизнеността и прочиства ума.

 • Масаж 

     Спокойно можем да смятаме ,че произхода на масажите и терапиите  е Изтока –  Индия, Тибет, Китай и Япония.  Масажът е манипулация на повърхностните и по-дълбоки слоеве на мускулите, ставите, сухожилията  и съединителната тъкан чрез използването на множество техники с цел подобряване и увеличаване на функционалността, лечение и спомагащи лечението терапии.

        За масажът, създателят на съвременната медицина д-р Хипократ казва: “Масажът е еликсир за човешкото тяло“.

  Можем да подразбираме ,че няма друга методика като масажът, която буквално да отпусне цялото тяло и да му въздейства силно възстановително. По този начин се отпускаме психически и емоционално.

Аюрведичният йога масаж е подходящ за различните доши, той е ефикасно, почти вършещо чудеса средство при всякакви състояния, като резултатите от него са максимално добри за всяко едно тяло, ум и дух. .  Аюрведа Йога  масаж е най-силен и  балансира  и обединява  всички други .  Ето тези му качества го определят като „ Царят на масажите“.

Принципи и философия

„Тайната на здравето се състои в това да се освобождаваш от натрупаните от ежедневието стрес и напрежение, които се натрупват и блокират твоето тяло, дух и душа“ (индийска мъдрост)

       В Аюрведа йога масаж  определяме терапевтът , който прави масажа като „даващ“ а този, на когото се прави като „получаващ“. Получаващият  също участва в масажа с асистенция, която се изразява в по-дълбоко дишане. Затова спокойно този масаж може да бъде наречен дори и вид  „пасивна“ йога. Ето защо той е прекрасен за всеки, който никога не опитвал йога, но и чудесно допълващо средство за онези, които имат известен опит с йога и желаят да достигнат до много по-дълбоки нива. ДИШАНЕТО, точно както в йога е много важно по време на този ритуал. Вие ще получавате конкретни инструкции от терапевта кога и как да дишате, за да се постигнат оптимални ползи.

       При този масаж основно се набляга на огъвкавяването и следователно премахването на стрес и блокажи в тялото , както и придаване повече на обемност и  въздух в областта на гръдният кош , поради  специалният подход на пренареждане в тялото с разтяганията. Тези именно разтягания пречистват и вътрешните органи и балансират жизнената енергия в самото тяло посредством енергийните центрове.

Какво лекува и възстановява?

За този аюрведичен масаж може да се каже ,че лекува цялото тяло при всякакви състояния именно поради изключително силното въздействие върху гръбначният стълб.

– Равномерно кръвообращение . С масажните движения  и с помоща на сусамовото масло се стимулира кръвоносната и лимфната система. По този начин тялото се прочиства от токсини.

– Пренареждане на тялото. Именно разтяганията от йогата изправят изкривяванията в тялото във всичките му биологични равнини.

– Подобряване на цялостното състояние на гръбначния стълб, включително всички видове гръбначни изкривявания, ошипяване и деформации.  Знаем, че здравето и младостта на човека са заключени в неговия стълб на упората – гръбнака. Затова, лекувайки гръбначния си стълб, Вие се грижите за качеството и количеството на годините живот, радостта от него и удоволствието от движението!

 • Възстановяване здравето на нервната система – поради акцентите, които поставя, този вид масаж е балсам за стресирани хора, при критични стресови ситуации, паник-атаки, страхови неврози, тревожност и депресия, безсъние и всякакви други неврологични смущения
 • Моменталното усещане за свежест, зареждане с нова енергия, премахване на болка в тялото, обновяване се дължи на насищането на тъканите с кислород, което води до силен DETOX.

– Подпомага отслабването

– Прекрасно възстановява тялото след боледуване и повдига имунитета

-Успокоява.

– Жизнена енергия

Когато се премахнат всички напрежения в тялото и най-вече в гръбначният стълб , неговата жизнена енергия се движи правилно. Вследствие на това всички системи се урегулират и функционират правилно.

– Дишане  –  Със специалните разтягания в областта на  гръдният кош се придава повече обемност на въздуха, който рефлектира на всички останали системи. Не бива да забравяме, че в гръдния кош са поместени най-основните жизненоважни органи (сърце и бял дроб). Увеличаване капацитета от въздух в гръдния кош и подобрява дишането, допринасят за лекуване на всякакви хронични респираторни проблеми (астма, бронхит и т.н.).

Как се извършва масажа от Мастер Росен Михайлов ?

Master Росен Михайлов владее Аюрведа йога масаж до съвършенство. Притежава завършено първо ниво в Аюрведа йога масаж при д-р Таруна Сандживани в Индия  и второ ниво при създателката на масажа Косум Модак в Индия. Почерпил знания и опит от извора, за което е много благодарен и щастлив, той прилага ученията на древна Индия с голяма любов, талант и професионализъм. Самата терапия се извършва в спокойна и уютна обстановка. Създаденото зен пространство Ви помага да се отпуснете и да се заредите с положителни усещания благодарение на масажа, интериора и аюрведичните аромати.

Как се чувстваш след Аюрведа йога масаж?

Само след една сесия Вие се чувствате:

– Красиви, хубави и сияещи.

– Балансирани и олекотени. Освободени от притеснения и натрупан стрес.

– Мотивирани и усмихнати.

– Разтоварени  от физически товар и психологическо напрежение.

– Гъвкави и с лекота движите тялото.

– По-концентрирани и спокойни.

Съвети от терапевта

-Този масаж може да се прилага като прекрасна превантивна мярка за добро здраве, но също може да възстановява и лекува посредством холистична програма в поредица от няколко масажа , които се преценяват от терапевта според състоянието на нуждаещият се, имайки в предвид индивидуалността  при всеки един.

– Препоръчително е да не се храните 2 часа преди и след  такъв масаж и ще се чувствате по-комфортно.

-След масажа пийте повече вода, по този начин ще прочистите тялото си по-добре от токсини

-Маслото което използваме е натурално. Ако можете да го оставите след масажа в порядъка на 4-6 часа , неговото действие ще е по-благоприятно за вас.

 • Противопоказания

При този масаж, противопоказанията за прилагане са както при всички други, въпреки по-сложното му изпълнение и прецизност от страна на терапевта.

Не се прилага при:

 • Остра болка, повишена температура, остър възпалителен процес, инфекциозни заболявания, туберкулоза, злокачествени тумори, склонност към кръвоизливи, свръх възбудени състояния.
 • При възпаление на лимфната система
 • Кожни заболявания – пиодермия, дерматит, екзема, обрив, рани, изгаряне.
 • Заболявания на сърдечносъдовата система, нестабилно кръвно налягане
 • При бременни – до 90 дни след зачеване и до 40 дни след раждане.

Изпълнява се от :  Мастър Росен Михайлов

Сподели ни: