Антистрес и спокойствие – рецепти за столетие

Антистрес и спокойствие – рецепти за столетие

Основният въпрос, който интересува всеки един човек е неговото здраве. В живота си всеки се е сблъсквал с проблеми или болести и се е притеснявал. Доста често се появяват състояния, за които конвенционалната медицина няма отговор. Независимо от социалното положение като се започне от роботника или работодателя или пък от средностатистическият човек до преуспeлите във финансово отношение, всеки търси „златната“ формула или начин – метод за да се чувства добре и щастлив. Много са примерите от древността с велики императори, цезари, царе или владетели, които са се интересували и търсили знахари, лечители, чакръчкии, билкари, аюрведици, в търсене на истината за дълголетието и здравето. Истината се оказва че е само една – СПОКОЙСТВИЕТО и баланса между тяло-дух-душа.

В днешно време много медици търсят отговорите за причините, които отключват редица болести и състояния като например „раковите образувания“, диабет и т.н. и много други, но за съжаление не откриват и ще става все по-трудно ако хората не спират да се изгубват в този забързан, изнервен и напрегнат живот. И поради тези причини лекарите се чувстват безпомощни, а хората все по-често се обръщат към алтернативната медицина.

Смятаме и е доказано, че именно стресът, напрежението и нервните състояния са причините, които отключват развитието на много болести, влияят негативно на всички системи в тялото и най-вече на психиката или по-точно мисълта, която пък определя цялостното състояние на тялото. Древен източен мъдрец е казал:…“ Мисълта е твоето състояние и съдба“..

Не е тайна, че всеки малко или много знае, че спокойствието или по-скоро премахването на напрежение е здраве, но пък малцина са осъзнатите, които разсъждават в дълбочина и са готови и решителни за промяна за да го постигнат. Интересен е въпроса:…- Ти искаш ли да си осъзнат или не?

Как по света с времето хората са достигнали до начини, които им помагат в това направление ?
В книгата „ Сини зони“ , много ясно група учени обследват столетниците и наблюдават тяхното ежедневие и най-вече как хората търсят начини да се успокояват и да се отърват от стреса и напрежението в ежедневието. Оказва се, че рецептата за СТОЛЕТИЕ е „Спокойствие, движение и близко до природата“.

Нека обърнем внимание на различните методи за премахване на стреса и успокояването на нервите по света:

– На Изток : Медитации и осмисляне на живота. Древни методики като източни терапии и масажи, йога и бойни изкуства са в основата на антистресовата борба. Като пример за тяхното възприятие може да послужи и например комуникацията в Япония, при която двама японци докато разговарят не обсъждат теми с негативен характер, защото всеки си има проблемите и не е нужно да се натоварва и с проблемите на другият.

– Балканите: Народопсихологията казва, че алкохолът или небезизвестната ракия лекува и успокоява всичко. Алкохола често се използва като заместител дори и на психотерапевти или болкоуспокояващо. Тук като че ли не е толкова важно човек да е спокоен ами дори и обратно, характерът е важен. Дори в някой случаи, определени хора се гордеят и с така нареченият „балкански характер“, който е сбор от суровост, лудост или пък избухливост. Човек се сеща за здравето си само ако е болен и малко знаят ,че превенцията е най-добрата медицина.

– Запада: Спорт, фитнес, танци или пък различни хобита. Пушенето на трева или ползването на наркотици е често срещано както модерното болестно състояние на „депресия“, паник атаки и др. Често срещани са медикаменти и най-вече с химичен състав като антидепресанти и т.н.

– Духовността. Много хора буквално отричат реалистичният свят и приемат дори и в крайности религията като отговор за всички въпроси.

Сега е момента ТУК да подадем ръка на всички , които ценят здравето си и търсят истинско и правилно решение за да имат спокойствие и да поднесем ИСТИНАТА в дълбочина. Най-бързият, доказан и ефикасен метод, който премахва стреса, урегулирва всички системи и най-вече нервната, успокоява и буквално хармонизира човек – ТОВА е МАСАЖЪТ или ТЕРАПИЯТА, които между другото са познати още от древността, но са можели да си позволят само най-заможните или влиятелни хора. Да си направим масаж или терапия, които представляват „еликсир за човешкото тяло“, не е толкова трудно сега. Стига да приемете, че масажите и терапиите не са просто някакво удоволствие или СПА направление или просто форма човек да си харчи парите. Те са буквално инвестиция във вашето здраве.

Подходящи масажи и терапии за спокойствие, баланс и с въздействащ антистресов ефект са:

Релаксиращ масаж, масаж – Релакс от краката до главата, и Аюрведа- йога масаж 

Съвети от терапевтите :

⦁ Правете си по-често масажи или терапии. Те са със различни направления и са методики , които въздействат здравословно и цялостно на тялото и психиката ви.
⦁ Избягвайте комуникация с негативно настроени хора и не позволявайте да ви обсипват с техните проблеми.
⦁ Опитайте се да бъдете позитивни. В това е смисъла на живота.
⦁ Отделете време за себе си. Денонощието е 24 часа. Заделете си за вас 1 час и се погрижете за себе си. Осъзнайте този 1 час, че наистина го заслужавате и е важен за вас. Може да е масаж, разходка, спорт, слушане на музика или почивка.

Замисляйте се за вас самите и когато го правите нека да бъде в дълбочина. Отговорете си на въпросите:

⦁ – Заслужавам ли да съм щастлив и мога ли да бъда без да съм здрав?
⦁ – Как бих искал да изглеждам след 10-20-30 г.?
Ще се радваме да ви видим.

Сподели ни: